Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва отстрел на диви свине в Добруджа срещу африканска чума

Тази година да няма ограничение за броя на отстреляните диви свине в района на отговорност на „Североизточно държавно предприятие“ (СИДП).
Снимка: СИДП

Масово отстрелване на диви свине започва в Североизточна България, като част от мерките за предотвратяване на разпространението на заболяването африканска чума, регистрирана в съседна Румъния. Това бе обявено на среща днес в община Генерал Тошево, организирана от „Североизточно държавно предприятие“, управляващо горските територии в региона.

В околностите на румънския град Тулча са регистрирани случаи на африканска чува по свинете и затова драстично трябва да се намали популацията на дивата свиня в граничните райони.

На срещата в Генерал Тошево е взето решение тази година да няма ограничение за броя на отстреляните диви свине.

Според директора на „Североизточно държавно предприятие“ инж. Веселин Нинов рискът от зараза е много голям заради сухопътната граница с Румъния. Той смята, че ако болестта премине на наша територия, загубите за страната ни ще са големи.

Предстои подобни срещи да се проведат с всички ловни сдружения в обхвата на Североизточното държавно предприятие, като на първо място ще са тези с ловците в районите, граничещи с Румъния. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44