Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционни организации обединиха сили преди изборите в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на ключовите избори в Турция няколко опозиционни организации обединиха сили за наблюдение на вота.

В Платформата за честни избори участват опозиционните Народнорепубликанска, Добрата партия, умерено проислямската Партия на щастието, прокюрдската Демократична партия на народите и Работническата партия, както и редица граждански организации и два леви профсъюза – ДИСК и КЕСК.

В Турция ще бъдат създадени почти 182 000 избирателни секции. Право на участие в избирателните комисии имат парламентарно представените партии. 415 000 членове на комисии и 195 000 наблюдатели на опозицията гарантират, че във всяка секция ще има най-малко по двама нейни представители. По-рано депутатът от Народнорепубликанската партия Онурсал Адъгюзел представи приложение за мобилни телефони, наречено „Честни избори“. С него активистите ще могат да сканират протоколите и да изпращат резултатите от тях в организирания от Платформата център в столицата Анкара. Според представители на инициативата това ще обезпечи 99 на сто сигурност на вота.

Членът на Платформата за честни избори и бивш турски съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург Ръза Тюрмен заяви, че за пръв път в историята на страната се създава толкова мощен блок по въпроса.

По време на референдума за промяна на конституцията през април миналата година в Турция имаше сериозни съмнения за нарушения при отчитането на резултата.

По време на предстоящите в неделя избори в Турция ще бъдат разположени и наблюдатели от 8 международни организации.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44