Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици знамена се развяха в Истанбул на заключителните предизборни митинги

| обновено на 23.06.18 в 19:08
Снимка: БТА

Заключителните си предизборни митинги преди утрешните избори в Турция проведоха президентът Реджеп Ердоган и основният му съперник - Мухарем Индже от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Мухарем Индже акцентира върху основните послания от кампанията си - че ще бъде президент на 81 милиона турци, а не десни или леви и обеща, че в рамките на 48 часа ще отмени извънредното положение в страната. Индже подчерта и че неговата победа би била победа за всички турци, както и се ангажира да повиши минималната заплата до 2200 турски лири (около 720 лв.), да подобри отношенията със Сирия и да намери мирно решение на конфликта в съседната страна, така че бежанците да могат да се върнат по домовете си с музика.

Политикът призова и за възстановяване на справедливата и независима съдебна система и се ангажира до 100 дни да изпрати отново турски посланик в Сирия.

"Гигантските проблеми на Турция не могат да бъдат решени от един уморен човек, който се е  откъснал от хората. Проблемите на Турция могат да бъдат решени само от нови хора", заяви още опозиционният кандидат по повод действащия президент, както и остро атакува властите и близките до тях медии, че са създавали пречки за провеждането и отразяването на митинга му.

Плацът за митинга в Малтепе се запълни още в 11:30 часа. Събитието е отразявано от около 500 журналисти, половината от които - чуждестранни.

Всички мерки за гарантиране на сигурността на вота в страната са взети, увери междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган, който говори на митинг в истанбулския квартал Есенюрт.

Ердоган отново изтъкна постиженията на управлението в областите на инфраструктурата, както и добави, че Турция е „правова, а не кукувича“ държава в отговор на призива на Мухарем Индже хората да вземат столове, за да отблизо наблюдават отчитането на изборните резултати и заканата му той самият да спи пред Висшата избирателна комисия.

"Това означава, че вече знаят, че са загубили.  Мухарем, ние живеем в правова държава. Спомни си, че вие - Народнорепубликанската партия, правихте "открито гласуване, тайно броене", коментира призива на опозицията за наблюдение на броенето на гласовете така държавният глава.

Ердоган изтъкна и новите инфраструктурни проекти, на които истанбулчани могат да се радват, позицията на Турция като 17-та най-голяма икономика в света и построените за 16 години управление над 30 нови летища.

В Турция вече изтече времето, определено за послания на политическите партии по държавните медии. То започна на 17 юни и приключи в 18 часа днес. Партиите и кандидатите имаха право на по две десетминутни послания.  ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44