Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция се проведоха президентски и парламентарни избори

| обновено на 24.06.18 в 17:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Приключи изборният ден в Турция. Гласоподавателите  избираха президент и състав на 27-я парламент на страната. След вота в сила ще влязат гласуваните на референдума през миналата година промени в Конституцията.
Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл и президентът Реджеп Ердоган заявиха, че по време на изборите в страната не е имало сериозни нарушения.
От основната опозиционна Народнорепубликанска партия обаче съобщиха, че бюлетините в около сто урни са били признати за невалидни.
За да получат места в парламента, партиите трябва да съберат поне 10 на сто от гласовете в национален мащаб. Въпреки че областите в страната са 81, избирателните райони за парламентарните избори са 87, тъй като няколко от най-големите градове са разделени на по два района. Ще бъде отчитан както общият брой на гласовете за коалициите, така и разпределението им между партиите вътре в тях. За изчисляване на мандатите се прилага системата Д`Ондт на ниво области, като след това се добавят вотът от чужбина и от граничните пунктове.
Най-сериозните инциденти по време на гласуването бяха в град Суруч. При сблъсък между две групи пред избирателна секция бяха ранени трима души. По време на предизборната кампания в града при друг сблъсък загинаха 4 души - магазинерът Есвет Шеняшар  от прокюрдската Партия на демократичните региони и двамата му синове и братът на депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ибрахим Халил Йълдъз. Братята Шеняшар са били убити от изстрели от упор, а баща им е бил прободен над 20 пъти с ножове, когато ги е посетил в болницата.
Днес в града трима души бяха задържани след като в автомобила им бяха открити 4 чувала с бюлетини.
Опозицията твърди, че на места достъпът на гласоподаватели и наблюдатели е бил възпрепятстван, както и за случаи на физически нападения. При едно от тях пострада кандидат-депутатът и заместник-председател на Добрата партия проф. Юмит Йоздаг.
Властите съобщиха, че са започнали правни действия срещу 10 чужденци, които се представяли за наблюдатели, но нямали необходимите акредитации. Става дума за 4 италианци и по трима французи и германци. Всички те са били задържани в 4 югоизточни провинции.
В охраната на изборите в цялата страна са ангажирани над 530 000 души от силите на реда.

Право на глас в страната имаха над 56 млн. турски граждани от 180 000 избирателни секции. Около 1,5 млн. младежи гласуваха за пръв път на тези избори.

Гласуването за турските граждани в чужбина също завърши, като правото си на вот упражниха около 1,4 млн. души от над 3 млн. турци зад граница.

По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган участието на гражданите във вота е свидетелство колко развита е демокрацията в Турция:

"Но тези избори имат още една особеност. Всъщност с тях в този момент Турция извършва демократична революция".

Според новата система президентът ще има петгодишен мандат с възможност за преизбиране. Правомощията му ще бъдат значително разширени и той ще бъде глава и на изпълнителната власт. Отпада премиерската длъжност. Министрите ще бъдат назначавани от президента и ще отговарят пред него, а не пред Меджлиса.

Ако никой от кандидатите за президент днес не получи над 50% от действителните гласове, на 8 юли ще се проведе втори тур. Най-високата позиция в държавата си оспорват шестима претенденти. Основен фаворит е действащият държавен глава Реджеп Ердоган. Срещу него се изправят петима опозиционни кандидати. Най-високи шансове сред тях имат Мухарем Индже, издигнат от Народнорепубликанската партия, и председателката на Добрата партия Мерал Акшенер. На добър резултат разчита и кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ, който водеше кампанията си от затвора в Одрин.

С промените на конституцията от април 2017 г. депутатският мандат беше удължен от 4 на 5 години, а броят на депутатите беше увеличен от 550 на 600. Право да бъдат избирани за народни представители получиха всички пълнолетни, а не както досега - само тези над 25 години.

Гласуването се извършваше с две бюлетини – по една за президент и за народни представители, върху които избирателите с печат, връчен им от комисията, посочват своя избор. На бюлетините са отпечатани емблемите на партиите и имената на техните председатели, а на тези за президентските избори – снимки на претендентите. Бюлетините се поставят в един и същи плик, който следва да бъде подпечатан от избирателната комисия. Висшата избирателна комисия обаче реши, че вотът ще бъде зачетен дори и при липса на печат.

Както на повечето места по света, за да се предотврати контролиран вот, влизането в тъмната стаичка с мобилни телефони и електронни устройства е забранено.

В страната не се провеждат проучвания екзит-пол, така че първите резултати се очакват по-късно след края на изборния ден.  

От 6 часа до полунощ е забранена продажбата и консумацията на алкохол.

Над 38 000 полицаи с 4 хеликоптера, моторни катери, дронове, 85 водни оръдия и 90 бронирани автомобила ще бдят за сигурността само в Истанбул. Мегаполисът е градът с най-многобройно население в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44