Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране на територията на цялата страна

Мурсалски чай

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране, дори за лични нужди, на територията на цялата страна, заради застрашените му находища. Това припомнят от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите във връзка с традиционното отбелязване на Еньовден. Според поверието събраните в ранното утро на празника треви са най-лековити и имат магическа сила.

По традиция на Еньовден сутрин се берат билки за здраве и всеки трябва да се измие с лековитата роса или в течаща вода, в която според поверието слънцето се е изкъпало преди това, обясни доц. Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН:

"С тези билки се вият еньовските венци, през които хората се провират по три пъти за здраве, и се правят еньовските китки, които се съхраняват през цялата година, защото части от тях се използват в различни календарни и семейни празници. С тях се лекуват уроки, уплах. Те се слагат във водата при първото къпане на детето."

Според вярванията на този ден слънцето се обръща към зимата, а денят започва да намалява. С празника се свързва комплекс от много древни представи за култа към слънцето, обвързани с християнските вярвания за свети Йоан Кръстител, чието рождение православната църква чества на същия ден. В някои краища на страната все още се спазва традицията хората да се качват нависоко и да гледат своята сянка. 

"Така както, може би, слънцето се оглежда в земята, и вярвайки, че ако видят своята сянка цяла, те ще бъдат живи и здрави през цялата година."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44