Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът Еньовден е наситен с богата обредност

Снимка: БГНЕС

Над 53 хиляди души у нас имат имен ден на Еньовден - деня, в който православната църква празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

Празникът е наситен с богата обредност и е свързан с лечебната сила на билките. За лек или наслада интересът към лечебните растения е все така актуален. Освен за традиционната отвара, напоследък расте търсенето и на различни билкови продукти, отчитат фармацевти, но предупреждават:

"Билковите продукти наистина са безвредни и понякога помагат, но те не могат да заменят едно основно лечение."

Еньовден е и имен ден за много хора: "От моята баба знам, че на Еньовден имам имен ден. Биляна идва от билка, биле. Едно време се е свързвало с бельосване или като урочасване по-скоро, но това е било много, много отдавна. Сега е по-облагородено и се използва като "добро", като "хубаво". Много си обичам празника."

Годишно в България се произвеждат близо 17 хиляди тона билки. Едва 2000 тона от тях остават в страната, а другите отиват за износ.

В момента у нас има търсене на лавандула, мента, градински чай, лайка. Изкупните им цени започват от 7.00 лева за килограм. Търсят се още чубрица и "Бабини зъби", които държат цени от над 5.00 лева за килограм суха маса. Най-скъпа билка си остава шафранът. У нас има над 700 вида билки. Над 250 вида от тях се изнасят.

В Перник на Еньовден над 240 певци, разказвачи и музиканти от общините Благоевград и Дупница, както и от област Перник, ще вземат участие в традиционния регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора.

Той се провежда за седма поредна година в местността "Ладовица", чиито поляни са богати на билката еньовче.

10-километров поход за събиране на лечебни треви се провежда във Велико Търново  - в местността "Гарга -баир" и арбанашките поляни. А в 10 часа на Самоводската чаршия всички желаещите ще могат да минат през цветен венец с вплетени 77 вида билки.

По повод Еньовден беше организиран туристически поход от "Княжево" - столичани ще преминат по маркираната пътека "Aлея на билките" в природен парк "Витоша", а в 12:30 часа на естрадата пред хижа Момина скала ще започне фолклорна програма.
 
На една сцена в 11 часа в Борисовата градина за първи път фестивала музикални и сценични изпълнения ще представят носители на нематериално културно наследство. Освен от Бтлгария, изпълнители ще има от всички крайща на Балканите - включително Албания и Румъния, Сърбия и Македония.

Фестивалът "Еньовден" събра в русенското село Николово над 300 самодейци от пенсионерските клубове от областите Русе, Разград и Силистра. На сцената те показаха обичаи и изпяха песни, свързани с традициите на днешния празник.
В парка "Липник" пенсионери от десетки клубове на региона за 20-та поредна година пяха, свириха и представяха обичаи, свързани с Еньовден. Акцент на фестивала днес бяха погачите и питите, замесени от участниците. Според фолклорната традиция, за всяка болка има билка, а на Еньовден се берат най-лековитите. Фестивалът бе организиран от Българската асоциация на пенсионерите със съдействието на община Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред..

публикувано на 24.06.18 в 09:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44