Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи турски политици вече дадоха своя вот в президентските и парламентарни избори

Мухарем Индже
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм и основният съперник на действащия президент Мухарем Индже гласуваха на провеждащите се в страната първи избори след опита за преврат и промените в конституцията, въвеждащи президентска система.
Премиерът Йълдъръм гласува в Измир. Бинали Йълдъръм е последният министър-председател, тъй като с въвеждането на новата система този пост отпада и президентът ще бъде глава и на правителството.
Мухарем Индже упражни правото си на глас в присъствието на роднини и приятели в родната си област Ялова. Очаква се в истанбулския квартал „Юскюдар“ да подаде гласа си и президентът Реджеп Ердоган. В мегаполиса пусна бюлетината си и кандидатът за президент Мерал Акшенер, в града гласува и друг претендент за поста държавен глава - Догу Перинчек. Акшенер е бивш вътрешен министър, която се отцепи от Партията на националистическото действия заради съюза ѝ с управляващите и основа собствена формация – Добрата партия. Перинчек е ляв националист, лидер на партията „Ватан“.
От кандидатите за президент Темел Карамоллаоглу ще гласува в столицата. Той е опитен политик с проислямски възгледи, водач на Партията на щастието.
Кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ ще гласува в затвора в Одрин, откъдето и водеше кампанията си по интернет. Той е задържан там, докато текат процеси срещу него.
В Анкара вече гласува и председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу.
В надпреварата за парламента се състезават 8 партии. Сред тях са 2 коалиции – съюзът на управляващата Партия на справедливостта и развитието с Партията на националистическото действие и опозиционният алианс на Народнорепубликанската, Добрата и Партията на щастието. За доверието на избирателите самостоятелно се борят прокюрдската Демократична партия на народите, партията „Ватан“ и малката консервативна кюрдска „Хюда Пар“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44