Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва новият археологически сезон на Перперикон

| обновено на 25.06.18 в 11:12
Перперикон
Снимка: БГНЕС

Археологическите разкопки на Перперикон край Кърджали и Мисионис до Търговище се подновяват от днес, съобщи ръководителят на двата екипа проф. Николай Овчаров. И на двата обекта ще се работи до средата на септември.

"Вече две години подред ние работим в южния квартал на Перперикон. Става дума за огромни квартали, така че той ще се копае 15-16 години поне, за да може да бъде цялостно разкрит.  И тази година вече планираме да свържем южния квартал, разкопаното от него до този момент, с двореца-светилище съответно с Акропола."

Проф. Николай Овчаров уточни, че за разкопките на Перперикон са предвидени 250 хиляди лева, а за тези в средновековния град Мисионис - 150 хиляди.

Новият археологически сезон на Перперикон ще продължи до средата на септември. Ще участват над 100 работници от близките села, ще се проучва районът на запад от двореца - светилище. Учените се надяват да попаднат на комплекси от представителни сгради, развивали се извън крепостните стени. Това е 18-ата поред археологическа експедиция на Перперикон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44