Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Берк Есен: Кампанията за изборите в Турция не беше нито свободна, нито честна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Кампанията за изборите в Турция не беше нито свободна, нито честна". Това каза в интервю за програма "Хоризонт" доц. Берк Есен, преподавател в университета "Билкент" в Анкара:
"Кампанията е небалансирана, тъй като управляващата партия контролира повечето от турските медии и времето за опозиционните партии е много ограничено. Кампанията беше проведена в условия на извънредно положение, което дава възможност на администрацията да ограничи пространството за несъгласие и обществените средства бяха използвани неравно, в подкрепа на управляващите и техните кандидати. Тези ограничения не позволиха на опозицията да разгърне пълния си потенциал. Резултатите са категорична победа за президента Ердоган. Не толкова за Партията на справедливостта и развитието, но за президента, тъй като той избегна явяване на втори тур, което мнозина коментатори предвиждаха, че ще се случи, особено виждайки енергичната кампания на Мухарем Индже. По отношение на парламентарните избори, работата е доста по-сложна. Президентът Ердоган получи около 9% повече от своята партия, която не изглежда да се представи чак толкова добре, въпреки несправедливите условия на игралното поле. Изглежда, че Партията на националистическото действие е големият победител, която получи 11%, въпреки че преживя разцепление и от нея се отдели Добрата партия на Мерал Акшенер. Тя запази както нивата на електоралната си подкрепа, така и броя на депутатите, които имаше, но спечели статута на ключов играч, тъй като само мандатите на Партията на справедливостта и развитието не са достатъчни за абсолютно мнозинство. Двете партии са в коалиция досега, но тя не е гарантирана".

Цялото интервю с доц. Берк Есен можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44