Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матурата по БЕЛ за седмокласниците ще включва само материал, изучаван в последната година

Снимка: БГНЕС

Националното външно оценяване след 7-и клас по български език и литература (БЕЛ) да включва само материал, изучаван в 7-и клас. Това реши Министерството на образованието и науката, след като при омбудсмана постъпиха жалби от родители на бъдещи седмокласници и шестокласници, които се обявиха срещу намерението на министерството изпитът за следващата учебна година да е върху материал, изучаван в 5-и, 6-и и 7-и клас.

Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев по повод готвените промени за провеждане на изпитите на националното външно оценяване по български език и литература след 7-и клас.

На 6-и юни от министерството обявиха, че се обсъжда промяна в съдържанието на изпита, като той вече ще включва не само съдържанието от задължителната подготовка в 7-и клас, а и това от 5-и и 6-и. Родителите протестират, тъй като техните деца са в заварено положение и се оказват неподготвени за промените. Те пишат, че основен принцип в правото е даден закон, ако засяга неблагоприятно лица, да важи занапред, а не за заварени случаи и че децата им са преминали през материала за 5-и и 6-и клас, без да знаят, че ще полагат изпит върху него.

В отговор на Мая Манолова министър Красимир Вълчев уверява, че експертите в министерството са се съобразили с обществените нагласи и с интересите на учениците. Затова ще предложат в изпита да се включи учебното съдържание само за 7-и клас. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44