Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За поредна година с най-висок бал се влиза в Софийската математическа гимназия

| обновено на 03.07.18 в 14:22
СМГ

За поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия – обяви началникът на Столичното управление по образование Ваня Кастрева. Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни. 

На второ място се нарежда Немската гимназия с минимален бал от 440 точки, следвана от 73-то училище с минимален бал от 423 точки, Испанската с 416 точки, Първа английска гимназия – 404 точки, Втора английска гимназия – 403 точки, Френската гимназия – 386 точки. Останалите свободни места след първото класиране са 730. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити заради недостатъчно пожелали да учат там.

Двойно се увеличава броят на учениците от страната, които кандидатстват за училища в столицата, каза Ваня Кастрева:

"Паралелката, която най-много е споменавана сред желанията на учениците, е тази на 22-ро Средно езиково училище, профил "Чужди езици" – английски и испански език, която общо в подадените заявления е подадена като желание от 2098 ученици. Обстоятелството, че по принцип учениците са подавали доста повече желания и са разпръснати като паралелки, личи и по това колко пъти са предпочели желаните паралелки. След нея, на второ място, е паралелката на 164 гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", която е в комбинацията испански с английски език – 1969 пъти са я пожелали учениците ни. На трето място е паралелката с английски и испански език на Първа английска езикова гимназия. Сред професионалните паралелки най-желана е паралелката специалност "Банково дело" с изучаване на английски език в Националната търговско-банкова гимназия. На второ място е паралелката им със специалност "Електронна търговия".

Второто класиране ще стане ясно на 12-и юли.

От 385 паралелки в столицата се закриват 15 профилирани и 16 професионални заради недостатъчно пожелали да учат там.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44