Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъждове прекъснаха жътвата в Лудогорието, а добивите на пшеница са по-ниски с 15 до 30%

Между 15 и 30% по-ниски ще са добивите на пшеницата в сравнение с миналогодишната реколта. Причина за това са климатичните условия. Жътвата на много места в Лудогорието прекъсна заради падналите дъждове, тъй като комбайните не могат да влязат в житните блокове. 

Тежка се очертава годината за зърнопроизводителите според Христина Панчева - млад зърнопроизводител от Разградско:

"Този блок е около 2 хиляди декара. За съжаление го удари градушка, както и съседния, който беше рапица, но за щастие успяхме да я ожънем."

От няколко дни стопаните в Разградско прекъснаха жътвата на пшеница заради интензивните валежи. 

Ечемикът и голяма част от рапицата вече са прибрани, както и една трета от пшеницата, каза Мариела Йорданова - председател на Съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието:

"Добивите ни са много различни от миналата година. Единствено ниво държи ечемикът, с рапицата положението е много различно, много "шарено" .Там, където паднаха локални градушки, има тотално пропаднали площи. Има добиви от 150 до 400 килограма. За пшеницата положението е от 400 и много рядко, в единични случаи, 600 - 700 килограма."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44