Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите отложиха приемането на пакета "Мобилност"

Снимка: БГНЕС

Евродепутатите отложиха приемането на пакета "Мобилност", срещу който протестираха българските превозвачи.

Това се случва след инфарктно гласуване в пленарната зала в Страсбург и получени близо 400 предложения за промени. Трите доклада по спорния проект, придобил известност като пакет „Макрон“, се връщат в транспортната комисия на Европейския парламент за преработване, с което процедурата започва отново. С това решение приемането на спорните правила за командироването на шофьорите се отлага за неопределено време, а българските превозвачи продължават да работят по старите правила, коментираха пред „Хоризонт“ българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Новаков:

"Няма да казваме дали резултатът е добър или лош, ще кажем такъв, какъвто е, трите доклада не се приеха и се върнаха обратно в комисията, която да работи по тях. Това не е лошо, нека така да кажем, не е лошо, защото имаше отделни моменти, отделни предложения, по които ние загубихме гласуванията, те биха били заплаха за българския бизнес.

Също считам, че беше най-положителното нещо, което се случи в зала, е, че всички българи се обединихме около българската позиция, която защитавахме до последно. Това, което се случи с отлагането-приемането на този пакет, ще позволи на българските превозвачи да работят по правилата, по които работят в момента, и няма да се налага да променят нищо в работата си, и че дотук, ако е отнело една година, от утре започваме отново", казаха пред "Хоризонт" евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков.

Опасенията на българските превозвачи бяха, че новите промени, макар и вкарани в контекста за защита на правата на шофьорите, всъщност са имали за цел да бъдат елиминирани от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони.

Заради започването на процедурата наново, не е изключено последната дума по пакета "Мобилност" да имат евродепутатите от следващия парламент, тъй като през май догодина идват евроизбори, поясни Андрей Новаков, който е член на транспортната комисия.

Детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44