Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в Анкара ще се състои церемонията по откриването на новия Меджлис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Анкара ще се състои церемонията по откриването на новия Меджлис. Депутатите ще положат клетва в присъствието на президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

Исмаил Кахраман, който председателстваше турския парламент до сега, ще предаде щафетата на най-възрастния депутат, който ще ръководи Меджлиса до избирането на новия председател.

По-късно ще се проведе и заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието, на което се очаква да бъде издигната тяхната кандидатура за председател на народното събрание.

В новата система, както и досега, парламентът ще приема законите. Конституционният съд, мнозинството от чиито членове са смятани за близки до президента Реджеп Ердоган, ще се произнася, ако има противоречие между законите и издадените от президента укази. Парламентът ще гласува кандидатурите на 7 от общо 13 членове на Съвета на съдиите и прокурорите, други 6 са назначавани от президента. Според разпределението на мандатите в Меджлиса се разпределят и местата във Висшия съвет за радио и телевизия.

В състава на новия Меджлис ще има 497 мъже и 103 жени или 17% от състава му. Най-много са дамите сред прокюрдската Демократична партия на народите, която поставя акцент и върху женското равноправие. В 39% от избирателните райони или общо 33 района не е била избрана нито една представителка на нежния пол.

Най-младият депутат е 22-годишната Румейса Кадак от Партията на справедливостта и развитието. Журналистът от вестник „Джумхурийет“ Енис Бербероглу, който се намира в затвора, отново беше избран за депутат от Истанбул от Народнорепубликанската партия. Неговият колега – разследващият журналист Ахмед Шък – пък ще бъде депутат от Демократичната партия на народите. Сред новите депутати е и една от спортните звезди на Турция – мотоциклетистът Кенан Софуоглу, избран от управляващата партия. По време на 27-то Велико национално събрание на Турция законотворци ще бъдат и 4 учени с опозиционни възгледи. Двама от тях подписаха петиция за мир с кюрдите, а по силата на укази други двама бяха отстранени от заеманите от тях университетски позиции. ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44