Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева ще участва в срещата на страните в Берлинския процес по Западните Балкани

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заминава за Лондон, където ще участва в годишна среща по Западните Балкани на външните министри от страните в Берлинския процес.

Във фокуса на разговорите ще бъдат регионалната свързаност и засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността, преодоляване на младежката безработица и насърчаване на бизнеса.

Първите дипломати на Великобритания, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция и Хърватия ще разговарят утре със шестимата си колеги от Западните Балкани, а за срещата е поканена и Полша, която ще бъде домакин на форума през 2019 година, както и представители на ЕС и международни финансови институции.

Инициативата "Берлински процес" бе подета от канцлера Ангела Меркел през 2014 година. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха одобрени инвестиции на стойност над половин милиард евро, от които близо 190 милиона евро ще бъдат осигурени от ЕС, а останалата част от заеми от ЕИБ, ЕБВР, както и чрез национално съфинансиране от страните от Западните Балкани. Сред одобрените през миналата година проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътната връзка между страната ни и Македония като част от транспортен коридор номер 8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор номер 10.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44