Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев обясни пред БНР защо присъства на клетвата на Ердоган

Българският президент Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обясни пред БНР защо се е отзовал на поканата да присъства на днешната церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Ердоган като президент на Република Турция.

„Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека все пак не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион, добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността.“ Това заяви президентът Румен Радев пред кореспондента на БНР Мариян Карагьозов в Турция в отговор на въпрос, че е единственият президент на държава-членка на ЕС на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган в Анкара.

„Убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на така необходимото за всички ни добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от нашите съседи“, добави държавният глава, като посочи, че неведнъж е обръщал внимание върху недопустимата намеса на Турция в българските избори и нашите религиозни дела.

Президентът Радев посочи и още една причина за развитие на добросъседските отношения с Турция.

„След катастрофалния провал на енергийната ни политика Турция се превръща в решаващ фактор по отношение надеждността на нашата енергийна сигурност по отношение на надеждност на доставки и като цена на доставките на газ за България. В тази връзка вярвам, че с президента на Турция ще работим за развитие на отношения в дух на добросъседство, взаимно уважение и партньорство“, каза Румен Радев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44