Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев определи като "дискриминационна" публикацията във фейсбук на директор на училище

Снимка: БГНЕС

Просветният министър Красимир Вълчев определи като недопустима, дискриминационна и осъдителна публикацията във фейсбук на директора на Девето основно училище в Благоевград, в която се казва, че учебното заведение няма да приема първокласници от ромски произход. По време на блицконтрол в парламентарната комисия по образованието министърът заяви:

"Началникът на Регионалното управление по образованието в Благоевград е образувал дисциплинарно производство. Има контекст всяка една ситуация, но в случая няма оправдание за тези думи. Какъв е контекстът обаче? Имаме проблем с т.нар. "вторична сегрегация" и думите на директора са били опит да се реагира на тези страхове, на това нежелание училището да се превърне в сегрегирано. Когато броят на лицата от ромски произход в едно училище надвиши 15 или 20%, в едно населено място с повече училища, започва изегляне на другите деца". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44