Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха решението за екстрадиция на българин, обвинен в продажба на детето му

Апелативният съд в Гърция издаде европейска заповед за арест на Иван Стоянов от село Полски Извор. Той е обвинен за съучастие в продажба на детето му за осиновяване. Бургаският окръжен съд отложи днес решението дали да предаде на гръцките власти българина. Според магистратите липсва достатъчна информация как е проведено делото в Солун. В тази европейска заповед за арест е посочено, че е водено задочно производство. Това означава, че Иван Стоянов не е взел лично участие в него, обясни адвокатът му Димчо Тодоров. Решението по това дело е Стоянов да изтърпи 3 годишна ефективна присъда.

Европейската заповед за арест във връзка с тази присъда иска българският гражданин да бъде изпратен в Гърция, за да изтърпи това наказание, което те са определили. Ние твърдим, че той по никакъв начин не е бил уведомяван, не е получавал призовка, не е получавал самото решение, не е взимал никакво участие в процеса и лично той не е упълномощавал защитник. Едва при производството за взимане на мярка за неотклонение, за първи път разбра, че срещу него е воден какъвто и да е процес“, обясни Тодоров.

Историята на семейството започва през 2013 г., когато жената на Иван Стоянов е бременна в седмия месец. Налага се тя да постъпи по спешност в частна клиника в Гърция. Тогава лекарският екип е преценил, че трябва да роди, което струвало много скъпо. Иван Стоянов е успял само да се легитимира като баща на детето в болницата и се е върнал в България, за да търси пари. Адвокат Тодоров обясни, че жената, с която Стоянов е живял на семейни начала, също е имала подобен проблем. Тя е била осъдена на 14 години затвор от гръцкия съд.

Доколкото разбрах, впоследствие със семейството се е свързал гръцки адвокат, който отправил предложение на жената, че ако тя даде доброволно съгласие за осиновяване на детето, всичките й проблеми могат да бъдат приключени. Разпитите с нея са провеждани без преводач, без защитник, без да са й разяснени правата“, обясни адвокатът.

Освен въпросното дете, което е останало в Гърция, семейството има още 3, като едно от тях е родено след събитията в южната ни съседка. Родителите се опитват да намерят начини да си върнат детето, но към момента нямат никаква информация какво се е случило с него. То вече е на 5 години и се предполага, че е осиновено от гръцко семейство.

Според бургаските магистрати случаят трябва да се изясни преди да се вземе решение. Те са изпратили въпроси до гръцката институция на 10 юли, но все още няма отговор по тях. Следващото заседание в Бургас ще се проведе на 19 юли. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пети ден продължава борбата с пожарите в Болярово /ОБНОВЕНА/

Овладяването на пожара в крайграничната община Болярово продължи и днес. Големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети най- пострадалото село Воден. В района бяха и съпредседателят  на Продължаваме промяната Кирил Петков и председателят на парламентарната група на ПП- ДБ. Николай Денков...

обновено на 20.07.24 в 17:21
Снимката е илюстративна

В Сливен започват проверки на земеделците за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна дирекция „Земеделие“.  Групите ще осъществяват стриктен контрол по изправността на земеделската..

публикувано на 20.07.24 в 17:14

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят край Воден

Продължава работата на екипите в района на пожара във Воден, каза вътрешният министър Калин Стоянов. Той, заедно със служебния премиер Димитър Главчев, пристигна в Кърнаре, в чийто район също бушува пожар: "Работи се на няколко фронта. Започваме, още от вчерашния ден, да ограничаваме тези фронтове, но, за съжаление, има някои направления, на които и..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в момента..

обновено на 20.07.24 в 12:11

Около 56 000 декара площ гори в община Болярово

Към момента общата територия е около 53 хил. декара сухи треви и храсти, 2 500 декара широколистен масив и около 500 декара смесен масив. Това каза  зам.-директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР старши комисар Любомир Баров. Той, заедно с колегите си, са работили цяла вечер, за да се справят с огъня, който бушува..

публикувано на 20.07.24 в 08:30

Пожар на дюните край Несебър

В 11.50 часа е поучен сигнал за пожар на дюните край Несебър. Два екипа на пожарната са там посочи, началникът на областната служба - старши комисар Николай Николаев.  Горят сухи треви и храсти. На този етап няма опасност огънят да се разпространи. 

публикувано на 19.07.24 в 14:05

Откриха ново затворническо общежитие в Бургас за 1,3 млн. лева

1,3 млн. лева са инвестирани в подобряването на условията за лишените от свобода, които изтърпяват наказанията си в общежитие от открит тип към бургаския затвор. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция „Изпълняване на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов откриха реновираното общежитие „Строител“ и..

публикувано на 19.07.24 в 13:44