Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколкостотин души отдадоха почит на Боян Петров като изкачиха Мальовица

Снимка: Уикипедия

От днес на хижа "Мальовица" в Рила има дневник в чест на алпиниста Боян Петров. Той самият е имал желание да постави там дневник, както по пътеката към местността Копитото на Витоша. Това каза за "Хоризонт" директорът на Националния парк "Рила" Красимир Андонов. Той и още няколкостотин души отдадоха почит на Боян Петров, като изкачиха Мальовица - последният български връх, на който Боян Петров е бил, преди да замине за Хималаите и да изчезне там. 

Походът тръгна в 8 часа от ЦПШ "Мальовица". За около 4 часа участниците изминаха маршрута от над 6 километра с положителна денивелация от над 1000 метра до върха. Повечето от хората бяха спортисти, но имаше и по-възрастни, а най-малкият участник беше на 3 години. Времето беше подходящо - слънчево на изкачване, облачно и прохладно в най-трудната част. Походът, освен в чест на Боян Петров, беше и в подкрепа на хората с рискови професии, обясни един от организаторите, който е военен пилот. Хората споделиха, че участват в това предизвикателство вдъхновени от Боян Петров, който насърчаваше всички да изкачват своите си върхове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44