Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия ще бъде подчинена на политическото, а не на професионалното ръководство

Турция армия военни
Снимка: БГНЕС

Генералният щаб на турската армия минава на подчинение на министъра на отбраната. Това гласи осмият поред указ на президента на страната Реджеп Ердоган, който беше публикуван в турския официален вестник.

Министърът на отбраната може да бъде освободен по решение на президента, който е и глава на изпълнителната власт.

Така за пръв път в историята си втората най-голяма армия в НАТО ще бъде подчинена на цивилното ръководство, т.е. на политически фигури, а не на командирите си в униформа.

Със същия указ се преструктурират и Висшият военен съвет, където се вземат решенията за кариерното развитие на военнослужещите, и Съветът за национална сигурност.

Досега членове на Висшия военен съвет, който се ръководи от президента, бяха началникът на ГЩ, командирите на родовете войски и четирима цивилни министри.

Сега към тях се добавят и вицепрезидентът на страната Фуад Октай, министърът на образованието Зия Селчук и министърът на финансите Берат Албайрак (който е зен на Ердоган – б.р.).

По-рано към президенството бяха прехвърлени ключови структури от сферата на сигурността, включително Националната разузнавателна организация, Управлението по военна индустрия и други.

Също така бяха назначени и шестима ректори на различни университети на мястото на  по-рано отстранени от длъжност техни колеги.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44