Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Основният спор е каква да бъде индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и кой да я прави

Мая Манолова и Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Работната група с участието на всички заинтересовани институции обсъждат подготовката на нов Закон за хората с увреждания. Mинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков очерта споровете:

"Към момента основният спор, двете различни гледни точки, които се формират в работната група, е каква да бъде оценката, индивидуалната оценка на потребностите и кой да я прави. Част от участниците в работната група считат, че сегашната оценка, която е замислена като комплексна оценка, която се прави от едни констативни комисии към дирекциите "Социално подпомагане" в страната, работи формално, реално не подпомага хората с увреждания и трябва да се промени". 

Омбудсманът Мая Манолова настоя да спре изтичането на пари чрез отпускането на помощни средства за хората с увреждания.

От своя страна майки на деца с увреждания излизат на ефективен протест, тъй като не са съгласни с новите законодателни инициативи по темата. Майките на деца с увреждания отказаха да участват в заседанието на работната група, която трябва да подготви нов Закон за хората с увреждания.

"Внесох декларация. Ние официално излизаме и не участваме в продължаването на убийство на хората с увреждания".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44