Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на пророк Илия

Църквата почита паметта на един от най-ревностните и пламенни старозаветни пророци свети Илия. Датата се чества и като ден на Илинденско-Преображенското въстание, избухнало през 1903 г.

Пророк Илия е живял около 900 г. пр. Хр., когато еврейският народ бил разделен на две царства – Юдейско и Израилско, а вярата в Бог се сменила с езически суеверия. Животът и пророческото му служение са посветени изцяло на борбата с идолопоклонничеството.

Летовниците трябва да бъдат внимателни, защото според народното поверие на този ден морето взема най-много жертви като курбан за пророка. Традицията повелява днес да не се работи, за да не се разгневи св. Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На този ден Тетевенският манастир „Св. пророк Илия“ отбелязва своя храмов празник. Десетки жители и гости на Тетевен запалиха свещичка за здраве на храмовия празник на Светата обител. 

Според преданието манастирът е основан през XI век. Цар Иван Шишман дарил дървен кръст-църква със сребърна обковка, на която били изобразени евангелски сцени. Преди Освобождението Тетевенският манастир е бил книжовен център с килийно училище и библиотека. В него са се укривали дейци на националноосвободителното движение. Манастирът е действащ, но без монаси. Тази година беше напълно обновен.

Район "Илинден" ще отбележи 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание с празнична културно-музикална програма, която ще започне в 17 часа в столичния парк "Света Троица". Първите заселници в квартала са били бежанци, бягащи от опожарените територии по време на въстанието.

На Илинден в Кюстендилско храмов празник имат 20 от църквите.

Една от най-интересните и посещаваните църкви на името на св. Илия е тази, разположена в центъра на село Граница. Тя е строена в продължение на 7 години – от 1850 до 1857 година. Строител на храма е майстор Миленко, който е бил строител и на южното крило на Рилски манастир, казват изследователи.

Илинден честват и в едно от най-големите дупиншки села – Джерман, каза архирейският наместник на града отец Георги Паликарски. В малкото гранично селеце Илия, на границата с Македония, на два пъти ще празнуват – днес и на 2 август, каза бившият кмет на Илия и председател на настоятелството на ремонтирания и възстановен миналата година храм – д-р Емил Жатов. Свети Илия е патрон на църквите и в селата Смочево, Бураново, Драгойчинци, Мурсалево и Горни Кортен. На тези места са изградени параклиси, поставени са и оброци на името на светеца. В Дупница параклисът "Св. Илия" е първият издигнат храм през демокрацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44