Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС реши спора с минералната вода в Септември

Снимка: pixabay.com

Окончателно Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решението на Общинския съвет в Септември, с което беше определена такса от 3 лева за пренос на кубик минерална вода. Според магистратите драстичното увеличаване на преносната такса не е в компетенциите на общината.

Спорът с минералната вода стана повод за масови протести срещу кмета Марин Рачев.

С това приключва сагата, започнала през октомври 2016 година , когато по предложение на кмета на Септември Марин Рачев съветниците увеличиха на 3 лева единичната цена за водопренос на минералната вода по общинския водопровод. Съгласно държавната тарифа за ползване на минерална вода, цената е 50 стотинки за кубик, при температура повече от 50 градуса, а 35 стотинки за кубик – при по-ниска температура. В случай че решението не бе отменено, община  Септември щеше да получава 6 пъти по-голяма сума за транспортиране на минералната вода, в сравнение с цената ѝ. 

Според магистратите е спорно и решението за актуване на водопровода от термоминералното находище „Варварски минерални бани“ като общински, още повече, че той е разположен на територията на две общини – Септември и Пазарджик. В тази връзка е необяснимо защо решението от 2016 година не е било атакувано от Областната управа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44