Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Порожанов на заседание на координационния щаб:

Оградата по границата с Румъния, която ще ограничи риска от чумата по свинете, готова до броени дни

| обновено на 24.07.18 в 16:11
3
Снимка: БГНЕС

Затягат се мерките по границата ни с Румъния заради опасността от разпространение на болестта "Африканска чума" по свинете. Над 400 са вече огнищата на зараза в северната ни съседка, а най-близките са само на 60 км от Силистра.

В три участъка от сухопътната българо-румънска граница започва изграждането на предпазна ограда, съобщи в Силистра земеделският министър Румен Порожанов, който участва в заседанието на местния координационен щаб. Оградата ще защитава 133 000 метра граница. Целта е тя да ограничи преминаването на диви свине на наша територия.

Четириредовата телена ограда трябва да е готова в близките 10 дни, обяви Порожанов.

"В северната ни съседка епизоотичната обстановка е сериозно влошена, затова съоръжението трябва да бъде изградено бързо и на максимално ниска цена", подчерта земеделският министър:

"Първоначално смятахме да бъде електропастир, обаче не е сериозно препятствие за по-силните животни, които биха се засилили да го преминат. В момента сме се спрели на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. То ще се възложи от трите регионални дирекции, така че аз очаквам да бъде в едни много разумни цени и параметри".

На граничния контролен пункт в Силистра вече работи дезинфекционна площадка. Извършват се проверки на автомобилите и на личния багаж на пътниците. Хранителните продукти за лична консумация, внасяни в България, се конфискуват. Два пъти дневно се дезинфекцират и стоянките за паркиране на автомобили в района на пункта. В общините в района ще бъдат осигурени сгради за изолатори на конфискувани животни, превозвани нерегламентирано.

Забранено е и брането на трюфели.

Порожанов препоръча на хората от близо 620-те домакинства, които отглеждат прасета в личните си стопанства в Силистренско:

"Нашата препоръка от хората, тъй като те са без биосигурност и много лесно може да стигне заразата до тях,  е да изконсумират тези животни. Има вече разбиране. Вече над 10% от тях са предприели тази мярка".

Около големите свинекомплекси в района ще бъде осигурена 10-километрова зона за биосигурност. На утрешното заседание на Министерския съвет Румен Порожанов ще предложи да бъде ограничен груповият лов на диви свине у нас. 

Срещу африканската чума по свинете няма ваксина, поясни изпълнителният директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев по време на заседанието на областния координационен щаб и призова хората да правят разлика между обикновената чума по животните и африканската чума по свинете, която е в пъти по опасна.

"Няма ваксина за африканска чума. Няма защо въобще да се спекулира на тази тема".

Досега у нас никога не е регистрирана африканска чума по свинете. Най-сигурната защита е заразата да не се допуска на територията на страната.

"Направили сме програма затова да можем сега и веднага, ако се открие проба да разберем къде е, да си направим ограничителни зони. Въпросът е хората пак да дойдат. Тук няма да има друг изход, освен умиране на прасетата".

Ветеринарните власти призовават гражданите да бъдат бдителни и веднага да сигнализират, ако открият мъртви животни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44