Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антитерористичен закон заменя извънредното положение в Турция

Снимка: БГНЕС

Турският парламент прие антитерористичен закон, даващ широки правомощия на областните управители и силите за сигурност. Те получават тези права в продължение на 3 години.

Приетите 25 поправки съдържат промени в редица закони, включително Наказателния кодекс, както и в армейския устав.

Валиите ще имат право да спират за 15 дни влизането и излизането от населените места, ако съществува вероятност за сериозно нарушаване на обществения ред. Няма да могат да се провеждат публични митинги и демонстрации през нощта.

Властите могат да отстраняват държавни чиновници, служители в съдебната система, полицаи и служещи във въоръжените сили, включително жандармерията, за връзки с терористични организации. Отстранените досега, ако след обжалвания са били възстановени на работа, няма да получат компенсации за отстраняването. Запазва отнемането на паспортите и забраната за издаване на документа за отстранените с укази държавни служители и техни съпрузи.

За изземване на компютри, за което преди беше нужна съдебна заповед, сега ще е достатъчно само прокурорско разпореждане.

Според конституцията, максималният срок за задържане е 48 часа. Сега той се увеличава до общо 6 дни при индивидуални престъпления и до 12 дни при колективни, при условие че заподозреният се изправи пред съдия.

Националната разузнавателна организация МИТ е оставена извън обхвата на законите за достъп до информация.

Разширяват се възможностите за претърсвания и обиски по отношение на долните военни чинове и младшите офицери, както и по отношение на лични вещи, автомобили и жилища, намиращи се във военни обекти. На входовете им ще бъдат засилени мерките за контрол, включително и с металодетектори.

Критиците смятат, че законът означава постоянно извънредно положение. То изтече в 1 часа след полунощ на 19 юли, след като беше въведено 2 години по-рано след опита за преврат в Турция.

В пленарната зала на турския Меджлис се разглежда и законопроект за въвеждане на платена военна служба. След това парламентът ще излезе във ваканция до 1 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44