Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно Елендорф: Декларацията на Тръмп и Юнкер показва, че могат да обсъждат ситуацията в рамките на обща визия

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Постижението при съвместната декларация между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е в това, че двете страни са готови да седнат на масата и да обсъждат перспективата за нулеви мита в рамките на обща визия. Това заяви пред "Хоризонт" анализаторът от Кралския институт за международни отношения „Егмон“ в Брюксел Брюно Елендорф по повод договореното между САЩ и ЕС в сряда да работят за премахване на митата и субсидиите за стоките извън автомобилния сектор.
"Според мен, Тръмп не промени позицията си. Ще видим дали споразуменията, за които Тръмп преговаря, ще имат живот, какъвто им дава.  Според мен обаче, Европейският съюз отиде там с изключително ясна пътна карта и позиция– да, искаме споразумение, но преговаряме с муниции в раниците. Залогът в случая е да се поддържа система, която да е справедлива и именно на тази основа бе постигнато споразумението. А щом върви в такава посока, то е непременно положително. Разбира се, предстои да видим как ще се приложи на практика

При елиминирането на митата със сигурност има печеливши от страна на САЩ, но и на ЕС. Затова свободната търговия без мита трябва да се договори от всяка една страна със съответните граници. На този етап сме в общи линии, на ниво 3 на сто мита. Така че по-скоро немитническите ограничения ще бъдат тези, които наистина ще са важни, тъй като става дума за стандарти, които имат значение в определени сектори. В глобален план, наистина тази търговия облагодетелства САЩ, но също и ЕС. Всъщност, постигнатото дотук – тъй като нямаме още споразумение, а става дума за съвместна декларация -  е в това, че двете страни са готови да седнат на масата и да обсъждат ситуацията в рамките на обща визия. Засега няма кой знае какви ангажименти, но най-важното е, че това позволява да се премахне заплахата от ескалацията на митническата война, от която се опасявахме. Според мен, това е още една възможност за американския президент да ръководи преговорите, както той го нарича  "а ла Тръмп" – да се притиска съюзникът, той да идва на крака, да предлага споразумения, които да не са непременно съществени, но да позволяват, особено на политическо и електорално ниво, да се печелят точки".

В коментар за позицията на фенският министър на икономиката Брюно Льо Мер, който заяви, че земеделието не може да бъде включено в това споразумение и че не може да се отстъпва от европейските норми за безопасност на храните, Елендорф каза: 

"ЕС печели, доколкото спря ексалацията - Това беше целта на визитата на Юнкер. Вторият момент, който вероятно имаше предвид и льо Мер е, че не се преговаря с пистолет в слепоочието, а именно – не се прави компромис със съвсем конкретни елементи, които наричаме немитнически ограничения, като например, генно модифицираните организми. Комисията, в рамките на дадения ѝ мандат, трябва да получи гаранции, че тук ситуацията ще остане в интерес на европейското общество. Но ние още не сме стигнали до там – скоро излязохме от една объркана ситуация, която включваше Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Сега сме в чисто политически измерения, а не преговаряме по конкретни досиета. Да го наречем, в нещо като управление на криза.

Около 50-60 млрд. долара е залогът от възможен внос на американски автомобили в ЕС. Засега само Испания и Португалия купуват втечнен газ от ДАЩ - друг акцент в преговорите - но и други проявяват интерес към възможния нов източник, за да диверсифицират доставките си, което е геополитически залог, коментира експертът. 

"Като цяло, въпросът в случая е дали ще се стигне до обща европейска позиция, доколкото има проекти като „Северен поток 2“ и други, които могат да бъдат конкурентни и позволяват на Русия да има геополитическа тежест в някои части на Европа, особено в източните. Има все пак един знаков момент след срещата между Тръмп и Путин – че Белият дом отложи срещата между двамата, която бе предвидена за догодина. Явно че зад това се готви нещо значимо и то на ниво геополитика.

Споразумението, което се очаква да се подпише, може да отвори възможността за нови доставки от САЩ на конкурентни цени на втечнен газ.  Но ми е трудно да си представя, че Германия ще се ангажира особено интензивно и в двата проекта по едно и също време, особено след като вече е ангажирана със „Северен поток“.  Това, за което Тръпм и Юнкер се разбраха, не е геополитическо споразумение в точния смисъл на думата.  Може ви този аспект по някакъв начин е заложен в него, но ще видим дали е така при практическото му приложение".


Цялото интервю с Брюно Елендорф можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44