Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порожанов: Около 480 човека подпомагат дейностите във връзка с риска от африканската чума по свинете

Основният проблем в Румъния са домашните животни

Снимка: БГНЕС

Мерките за недопускане на африканската чума по свинете на територията на България бяха обсъдени на оперативно заседание в Шабла, с участието на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. 11 километра от предпазната ограда на сухопътната ни граница с Румъния са вече са готови, в изграждането й участие вземат и шестте Държавни горски предприятия
Около 480 човека подпомагат дейностите във връзка с риска от африканската чума по свинете. Осигурени са и денонощни обходи по сухопътната граница с Румъния, заяви земеделският министър Румен Порожанов.
"Хубавото е, че в момента дивата свиня не е склонна да прави много набези. Основно популация на движение се очаква след приключването на реколтите". 
Оградата ще бъде подсилена и с режеща тел. Областните дирекции по безопасност на храните идентифицират частните стопани на прасета, като целта е в 10-километровата зона около индустриалните комплекси собствениците да бъдат убедени да усвоят възможно най-бързо животните си, допълни министър Порожанов.
"Основният проблем в Румъния, това са именно домашните животни. Една единствена индустриална ферма с малко над 40 хиляди животни е имало, която е засегната".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44