Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зараза, наводнения, протести и политически престрелки в страната

Проливните дъждове, гръмотевици и бури взеха жертва и оставиха наводнени къщи и унищожени селскостопанска продукция и инфраструктура в различни краища на страната у нас. В общините Тетевен и Пирдоп беше обявено бедствено положение заради щетите, причинени от проливните валежи.

Страната предприема превантивни мерки срещу още една зараза, застрашаваща животновъдството – „африканска чума“ по свинете. Започна изграждането на 4-редова ограда с бодлива тел по сухопътната българо-румънска граница, която трябва да спира миграцията на диви свине от северната ни съседка, където има стотици огнища на заболяването. Съоръжението ще е с дължина от 133 км, вече са изградени 11. Междувременно над 360 стопани в общините, засегнати от чумата по дребните преживни животни, са получили повече от 2 милиона лева помощи по схемата "де минимис", съобщават от Държавния фонд "Земеделие". Средствата са допълнение към вече изплатените обезщетения за подложени на евтаназия животни. Все още не е установен източникът на инфекцията по животните в Странджа, но проучванията продължават - обяви министър Румен Порожанов.

За първи път от началото на мандата му парламентът прие вето на държавния глава Румен Радев, с което бяха отхвърлени спорните текстове в Закона за приватизацията. Държавният глава спря спорната поправка, с която времевият обхват на задълженията на купувачите на държавни дружества се ограничаваше до 5 години, включително и за вече сключени приватизационни договори. Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров призова вицепремиера Валери Симеонов да се извини за обвиненията си в лобизъм по повод промените в приватизационния закон или да напусне поста си. От БСП поискаха оставката на правителството и призоваха за свикване на предсрочни парламентарни избори. По време на традиционния събор на Бузлуджа лидерът Корнелия Нинова заяви, че е време да се противопоставят на правителството на ГЕРБ, което по думите ѝ обрича народа на бедност.

Тревожни данни на проучване на Евростат сочат, че до 2070 г. може да се стопим под 5 млн. Населението на страната трайно намалява с 30 на 100 в дългосрочна перспектива. Сред факторите, отговорни за тази демографска картина, са ниските нива на раждаемост - най-отрицателните стойности са отчетени в Габрово и Видин, миграцията и смъртността. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44