Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" закри 32 фалшиви профила, целящи манипулиране на общественото мнение

Снимка: архив

Компанията "Фейсбук" съобщи, че на социалната й мрежа в интернет е установена координирана кампания за политическо манипулиране на общественото мнение във връзка с предстоящите през ноември междинни избори за Конгреса на Съединените щати, се казва в съобщение на компанията.


Изтрити са 32 страници и профили в мрежите Фейсбук и Инстаграм, защото са били част от "координирано неавтентично поведение". От "Фейсбук" посочват, че все още не е идентифициран източникът на дезинформация.


Най-големите и най-влиятелни социални мрежи стават основни играчи в политическия живот отвъд океана. Facebook е информирал членовете на Камарата и Сената, както и длъжностни лица в Министерството на вътрешната сигурност за това, че компанията е открила активности, които свързва с Русия и чиято цел е влияние върху политиката на САЩ преди провеждането на междинните избори през есента.


Компанията заяви, че е премахнала 32 профила, защото са участвали в "координирано" политическо поведение и счита за фалшиви. Близо 300 000 души следват единия от профилите.


"Ние сме изправени пред решителни, добре финансирани противници, които никога няма да се откажат и постоянно променят тактиките си", се казва в официално изявление.


В същото време Twitter започна кампания за насърчаване на по-здравословни разговор през платформата, която обаче предизвика възмущение, заради явните анти-Тръмп настроения, внушавани от кампанията. В свои туитове редица инфлуенсъри от академичните среди, които са били ангажирани в проекта, започнаха яростно да критикуват администрацията на “Тръмп”, което също се възприема като опит за намеса в политическия живот.


Миналата седмица социалната мрежа беше забъркана в друг скандал с известни републиканци, тъй като беше ограничила тяхната видимост в резултатите при търсене.


Медийни гиганти, като Twitter и Facebook, са подложени на все по-сериозни проверки и са принудени да закриват профили масово вопит да прочистят координираните кампании за дезинформация и за разпространение на фалшиви новини.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44