Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристига за първи път в София

Снимка: БГНЕС

Украинската чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристига за първи път в София. Светинята се нарича така, защото се смята, че бързо чува молитвите на вярващите. Чудотворният образ ще бъде посрещнат следобед в столичния старинен храм "Света Петка".

Светинята е била изписана в манастира "Св. Пантелеймон" в Света гора през 1893 година. Осветена е в Дохиярската Света обител, където още през десети век се е прославил нейният оригинален чудотворен образ. В началото на миналия век иконата е дарена на църквата "Свети Александър Невски" в украинския град Ананиев.

Множество са разказите на миряни, намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести, след като са се докоснали до светинята, разказва предстоятелят на столичния храм "Света Петка" иконом Николай Николов:

"Кой от каквото има нужда, на това ще помогне, стига с отворено сърце да застане пред нея и да се помоли с цялата си душа. Тогава помага Света Богородица чрез своята икона и чрез нея Света Богородица прави чудеса".

В началото на годината светинята обиколи други български епархии. Днес чудотворната икона ще бъде посрещната в храм "Света Петка" в 17 часа, след което ще бъде отслужена Тържествена вечерня. По случай тържественото посрещане Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави в петък сутрин Празнична литургия, която ще бъде отслужена в старинния храм. Светинята ще остане за поклонение до празника Голяма Богородица и на 16-и август ще отпътува обратно за Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44