Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнено торнадо възникна в горящата от пожари Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огнено торнадо с над 200 км в час се движи в опустошените от пожари части на Калифорния.

Огненият вихър, възникнал от непрестанния огън, вече се категоризира като еквивалент на торнадо от трета степен. Новата стихия причинява вълна от унищожение в обгорените райни на Северна Калифорния.

Въртящата се огнена колона е предизвикана от интензивно нарастващата топлина и бурните ветрове, казват експертите. Пламтящото торнадо доведе до срутване на кулите на няколко електропровода, изкореняване на дървета и още ред опустошения.

Експертите твърдят, че огненото торнадо вече е с огромен диаметър и определят събитието като изключително рядко явление.

Огънят в района на Рединг, на 200 мили северно от Сан Франциско, е най-големият в Калифорния и се състои от 18 горски пожари, които бушуват вече повече от седмица. Новата стихия допълнително усложнява гасенето. Жителите на района наричат новото явление - огненото чудовище. Над 13 хиляди пожарникаи продължават битката с него.

Десетки хиляди жители остават под евакуационна заплаха, а пожарите се превръщат в шестата най-разрушителна стихия в историята на Калифорния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44