Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция върна на България задържаните българи, Митьо Очите остава в ареста в Истанбул

| обновено на 05.08.18 в 19:12

Турските власти са върнали в България седемте души, които са заловени в хотелската стая на издирвания с червена бюлетина Димитър Желязков-Очите. Самият Желязков остава в ареста в Истанбул, като предстоят процедури за екстрадицията му у нас. Седемте мъже са с наложена мярка 24 часа „задържане под стража“. Тепърва с тях ще се водят разговори, за да се изясни присъствието им в турския хотел, както и дали има данни те да са съпричастни с извършването на престъпления.  Що се отнася до Димитър Желязков, процедурата по екстрадирането му минава през решение на съда и за момента не е ясно кога ще бъде върнат в България

Говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди за "Хоризонт", че сред седемте задържани лица в Истанбул са заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев от БСП и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Димитър Желязков, с прякор Митьо Очите,  остава в следствения арест в Истанбул.

„Предадени са на българските служби, на органите на МВР, и са задържани за срок от 24 часа. И към този час и дата са задържани, сред тях не е Димитър Желязков, който все още е в Истанбул и в следствен арест, в очакване на процедури по международна правна помощ. Потвърждавам самоличността на двете задържани лица (Бенчо Бенчев от БСП и бившият депутат от ДПС Несрин Узун). Към  този час с тях се извършват следствени действия. В зависимост от доказателствата, и към този час се извършват следствени действия, включително и претърсвания, така че в зависимост от обема доказателства, лицата ще имат различно процесуално качество - обвиняеми или свидетели“.

Продължават действията по досъдебното производство във връзка с ареста в Истанбул, съобщи  заместник-главният прокурор Иван Гешов:

"Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на  организираната престъпна група, вече за никого не е тайна - това е господин Димитър Желязков. Потвърждавам, да, негова фирма, на която е собственик".

Арестите започнаха със спецакция в Бургаско на втори август, когато именно под надзора на заместник-главния прокурор бешe разбита организирана престъпна група за рекет, изнудване и разпространение на наркотици с лидер Димитър Желязков. Късно снощи специализираният наказателен съд остави в ареста с постоянна мярка петима от групата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44