Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещини и пожари на Иберийския полуостров

Горещини заради топли въздушни маси от Африка обхванаха най-западната част на Европа и на Иберийския полуостров се борят с жегите и  с пожари. 
В португалската столица Лисабон беше измерен температурен рекорд от 44 градуса по Целзий. Предишното постижение, която е с градус по-ниско е било измерено преди 37 години.Най-високата температура вчера е в Алвега, в централната част на страната, където са отчетени близо градуса. 
Болниците отбелязват нарастване на броя на хората с различни оплаквания заради горещото време, а властите на някои места разпоредиха сгради като търговски центрове и църкви, които са климатизирани или по-хладни, да останат отворени 24 часа. 
В Испания също се борят с жегите. Испанските власти предупредиха, че целият южен район Екстрамадура е под риск от пожари. В югозападната част на страната се очаква термометрите днес да покажат до 43 градуса. Там пламъци погълнаха сухи дървета и храсти и испански и потугалски пожарникари водят съвместна борба с огъня, който е в близост до границата. На португалска територия над 1600 души от пожарната и армията участват в гасенето на повече от 30 пожара. 
Най-сериозният от тях е в евкалиптова гора, край Алгарве. Там са унищожени над хиляда хектара растителност, 9 души са пострадали, а около сто са евакуирани от домовете им. Още шестима бяха ранени при друг пожар в южната част на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44