Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ върнаха част от санкциите срещу Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати възстановяват от утре сутринта част от санкциите, които тегнеха над Иран до споразумението за ограничаване на ядрената му програма от 2015 година. Президентът Доналд Тръмп заяви, че е готов да преговаря за ново споразумение, с което да бъдат премахнати иранските балистични ракети и „подкрепата за тероризма“. Преди няколко седмици Европейският съвет прие законови мерки, с които гарантира компенсации за европейските фирми, които ще пострадат от американските санкции срещу Иран.
В началото на май американският президент Доналд Тръмп обяви едностранното оттегляне на Съединените щати от трудно постигнатата ядрена сделка с Иран. Тя трябваше да ограничи ядрената програма на Иран, като в замяна международната общност отмени наложените на Техеран санкции. Сега Вашингтон отново иска да предотврати търговията на Иран със злато и други благородни метали, със суровини и индустриални стоки, както и достъпа на Техеран до американска валута. След 3 месеца влиза в сила най-болезнената мярка - забраната на вноса на ирански петрол.
Целта на американския президент е чрез санкциите да промени политиката на Иран в Близкия изток. Когато през май Тръмп оттегли САЩ от сделката, той заяви, че тя не пречи на Иран да играе дестабилизираща роля в района, като продължава да подкрепя тероризма. Техеран - пряко или непряко - е замесен в редица конфликти в Близкия изток - подкрепя режима на Башар Асад в Сирия, Хизбола в Ливан, Хамас в ивицата Газа и паравоенните шиитски милиции в Ирак. 
Санкциите ще влошат и без това нестабилното икономическо положение в Иран, смятат експерти. „Безработицата и инфлацията вече пораждат недоволство сред иранците от управлението на страната“, коментира Ричард Нефю от университета Кълъмбия в Ню Йорк. А експертът по международни отношения Себастиян Харниш смята, че ЕС трябва да продължи диалога със Съединените щати за запазване на ядрената сделка.
"Германия смята, че това споразумение е най-добрият начин да се държи под контрол иранската ядрена програма. Германия също иска да предотврати ескалация на нов военен конфликт в Близкия Изток". 
Европейският съюз изрази съжалението си за решението на САЩ да върне санкциите срещу Иран.
"Утре влизат в сила ответните мерки на ЕС, чиято цел е да защитят европейските фирми, които имат легални бизнес отношения с Иран, от американските санкции. Освен това мерките забраняват на лица от ЕС да спазват тези санкции", съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.
"Очакваме от Иран да продължи в цялост да прилага задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие", заявяват в общо изявление министрите на външните работи на Франция, Германия и Великобритания и на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини. Вдигането на санкциите е основен елемент на споразумението, имащ за цел не само позитивното въздействие върху търговските и икономическите отношения с Иран, но и върху живота на иранския народ, се казва още в изявлението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44