Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават се два нови фонда в ЕС за подпомагане на енергийния сектор

Атанаска Николова
Снимка: БГНЕС

Реформата в схемата за търговия с емисии парникови газове цели запазване на конкурентоспособността на икономиката на страните-членки на ЕС. Създават се два нови фонда в рамките на Евросъюза за подпомагане на енергийния сектор, съобщи заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова:

"Намаляване на годишните емисии парникови газове със защита на секторите, които са най-застрашени от изнасяне, преместване извън ЕС. За тези сектори се запазват безплатните квоти. За тези сектори, които са по-малко застрашени, безплатните квоти се намаляват до 30%. Създават се нови финансови инструменти, които да подпомагат прехода към нисковъглеродна икономика. Създават се два нови фонда - фонд за модернизация и фонд за иновации."

До 2030 година емисиите парникови газове трябва да бъдат намалени с 43 процента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44