Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за кандидатстване за помощ от двойки с репродуктивни проблеми в Добрич

Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът за подаване на документи за финансова помощ за двойки с репродуктивни проблеми в Добрич. Инициативата е на Общината и е за първа година, предвидени са 15 000 лева.

На желаещите се полагат по 3000 лв., след като представят документи за вече извършени манипулации и изследвания.

Нормативната база за кампанията е създадена с цел да се предприемат мерки срещу задълбочаващата се тенденция за отрицателен прираст на населението. Критериите, на които двойките трябва да отговарят, са публикувани на сайта на Общината в интернет, а заложените здравословни индикации в правилника са същите като тези на Националния фонд за асистирана репродукция. По думите на акушеро-гинеколога от Многопрофилната болница в Добрич д-р Ивайло Петев, нуждата от подобни кампании е все по-осезаема:

“Все повече и повече двойки имат проблеми със забременяването и с износването на бременност. Основната причина, поради която става по-често, е, че все по-късно жените решават да забременяват. Много често това става след 35-годишна възраст, когато вече имат и някакви други съпътстващи заболявания или предхождащи операции, които са довели до това тя да може трайно да не забременява по естествен начин. Така че общините да помагат, това е много добра инициатива“, поясни д-р Петев.

След разглеждането на подадените заявления от комисията в Община Добрич ще се прецени дали да бъде удължен срокът за кандидатстване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44