Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4% от БВП на страната се осигурява от минерално-суровинния отрасъл

Снимка: БГНЕС

Близо 4 процента от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната се осигурява от минерално-суровинния отрасъл. В него пряко заети са 24 хиляди българи, а други 120 хиляди са ангажирани с дейности, свързани с индустрията. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на националното честване на Деня на миньора. 

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта стратегическото значение на отрасъла за икономиката на страната:
"Колкото по-добре се развива този отрасъл, толкова по конкурентоспособна ще бъде и нашата икономика".
Установените находища на подземни богатства у нас са близо 450. Развитието на индустрията е пряко свързано и с благосъстоянието на регионите и подобряването на жизнения стандарт на местната общност:
"За 2017 година и първите седем месеца на 2018-а приходите от концесионни договори са в размер на 143 милиона лева. 71 милиона лева от тези приходи отиват пряко в бюджетите на съответните общини, на чиято територия се осъществява концесионна дейност".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44