Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова информационна система за учители

Снимка: ППМГ- Враца / архив

Подготвя се нова информационна система за учителите. Тя ще дава информация къде и по кои предмети има нужда от преподаватели, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"В информационната система ще се отразява и търсенето на педагози, както и къде учителите навършват пенсионна възраст", каза министър Вълчев и добави:

"По този начин прогнозираме търсенето на педагогически специалисти. В тази информационна система всеки, който завършва, ще може да види в кои общини, в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти. Ние самите ще можем да правим по-точни анализи за недостига“.

Министърът на образованието обясни как ще се стимулират учителите да се регистрират в системата:

“Това е технически въпрос, който все още обсъждаме. Това може да бъде обвързано, както със заемането на педагогическа длъжност, така и със завършването на висшето образование“.

И тази година се очаква да се пенсионират около 4 500 учители. Традиционно най-голям е недостигът на преподаватели по физика, математика, химия, информатика и чужди езици. В момента се търсят около 4 хиляди учители, като до 15 септември тези места ще се заемат, сочи опитът от предишни години, каза министър Вълчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44