Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 50 години Варшавският договор сложи край на "социализма с човешко лице"

Снимка: Радио Прага

Преди 50 години снимки от Прага обикалят света - 100 хиляди войници, 2300 танка и 700 военни самолета на пет държави от Варшавския договор навлизат в Чехословакия и прегазват идеите на „Пражката пролет“. Това слага край на мечтите на източноевропейците за изграждане на „социализъм с човешко лице“. През октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия. И остават там до 1990-та.

"Вчера, 20-ти август, около 23.00 часа, армиите на Съветския съюз, на Полската народна република, на Германската демократична република, на Унгарската народна република и на Народна република България са навлезли в пределите на Чехословашката социалистическа република. Това е станало без знанието на президента на нашата страна, на председателя на парламента, на министър-председателя, на първия секретар на комунистическата партия или други отговорни лица", съобщава на 21-ви август 1968 г. минута преди 5 часа сутринта Радио Прага. Радиото обявява окупацията и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. 402 са жертвите на окупацията, 58 от тях са застреляни в първите няколко часа от военната операция. Сградата на Радио Прага в центъра на столицата се превръща в сцена на събитията и убежище за привържениците на реформатора Александър Дубчек.


"Горната част на улица Виноградска е пълна с танкове на окупационните сили. В този момент чуваме изстрели, хора тичат по улиците и влизат в сградата на радиото, за да се скрият от куршумите. Те скандират „Дубчек, Дубчек“, и ние се присъединяваме към тях", обявява говорителка на Радио Прага на 21-ви август преди 50 години.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи, немислими до тогава в страните от Варшавския договор. Отменена е цензурата, хората могат свободно да се събират и сдружават, партията допуска и известна икономическа либерализация. Кремъл отправя серия предупреждения, но те остават без резултат. След нахлуването в нощта срещу 21-ви август Дубчек и други реформатори са задържани от съветската армия и отведени в Москва, за да подпишат принудително споразумение за възстановяване на ръководната роля на комунистическата партия. През следващата година Дубчек е сменен, а с това идеите на Пражката пролет окончателно са погребани. Окупацията принуждава стотици хиляди чехи и словаци, предимно висококвалифицирани професионалисти, да емигрират на Запад, където са радушно приети.

Днес, 50 години по-късно, протест срещу националконсервативното правителство в Прага на Андрей Бабиш засенчи честването на годишнината. Стотици демонстранти освиркаха премиера, който откри паметна плоча върху фасадата на Радио Прага. А президентът Милош Земан не се включи във възпоменателните събития. В навечерието на 50-годишнината от потушаването на Пражката пролет снощи пред руското посолство в Прага демонстрираха стотици хора, които носеха плакати с надписи "Никога няма да забравим", "Спрете руския империализъм" и "Свободата е истината". Румънското посолство осъмна с плакат, на който пише „Не ни посетихте 68-ма, добре дошли сте 2018-та“. Румъния единствена от Варшавския договор не изпрати танкове в Чехословакия. А България последна се извини за участието си в потушаването на „Пражката пролет“ - едва през 1990 г. с решение на парламента.

Още по темата, както и архивни записи, можете да чуете в обобщението на Весела Владкова в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44