Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър се продава легендарен „хотел с призраци”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър се продава легендарен „хотел с призраци”. Историческата сграда, в която са отсядали крале и висши чуждестранни политици, от години е изоставена, но продължава да бъде туристическа атракция и привлича много любители на мистериите.

Банката на Кипър, чиято собственост в момента е 87-годишният величествен хотел "Беренгария", обяви търг за продажбата му на 11 септември с начална цена 2.36 млн. евро. На пазара излиза огромна каменна сграда с две крила с общо 80 стаи и над 26 000 кв. метра земя.

Хотелът носи името на кралица Беренгария Наварска, съпруга на краля на Англия и Кипър Ричард Лъвското сърце. Открит през 1931 г., той е смятан за „короната на кипърския планински туризъм”. Заради забележителната си архитектура и невероятно местоположение на върха на планината Тродос е бил най-популярният курорт на острова в средата на ХХ век. Наричан е и „хотела на кралете”, защото негови гости са били известни личности, като кралят на Египет Фарук и президентът на Израел Езер Вайсман. 

От 1984 г. хотел „Беренгария” е затворен поради финансови проблеми, изместен от силното развитие на морския туризъм в Кипър. Различните планове през годините за неговото съживяване, дори и от инвеститор от Германия, не бяха реализирани. Имотът е в ръцете на банката поради натрупани дългове.

Изоставената сграда обаче остава туристическа атракция, която привлича много любители на историята и мистериите заради легендите, че е обитавана от духове. Местните слухове разказват за мистериозни смъртни случаи в хотела, за призраци, които се разхождат в залите му, за видени сенки и чути викове в него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44