Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eкспертни разговори между компетентните органи на България и Кипър по казуса „Олимпик” започнаха в Никозия

| обновено на 26.08.18 в 20:01

Разговори на експертно ниво между компетентните органи на България и Кипър по казуса „Олимпик” вече текат в Никозия. Първата среща от започналия процес на консултации се състоя в петък в Никозия, като информация за нея не бе обявена официално.

От България са пристигнали експерти от Министерството на финансите и други компетентни органи и са имали контакти с техни колеги от Службата за контрол на застрахователните компании и гаранционния фонд на Кипър, потвърдиха източници за БНР. Разговорите, които са в съвсем начален етап, целят уточняване на детайлите по процеса на ликвидация на „Олимпик” и бъдещите плащания на потърпевшите в България. Поставен е и най-горещият въпрос – за споделяне на отговорностите за тези плащания между Кипър и България.

Както БНР вече съобщи, 50 млн. евро може да достигне дължимата сума към засегнати от „Олимпик” след обявяването му в ликвидация, според оценки на този етап.

Напрежението сред кипърските застрахователни органи е много високо, тъй като тази сума на практика ще трябва да се плати от кипърците, от застрахованите шофьори на моторни превозни средства в Кипър, чрез техните застрахователни премии. Неофициално вече се коментира, че е възможно да се стигне до повишаване, дори удвояване на техните отчисления към гаранционния фонд, които сега са в размер на 5%. Българският клон на „Олимпик” не е правил вноски в кипърския гаранционен фонд, обяви през тази седмица пред БНР неговият генерален мениджър Акис Папахристодулу.

Повече яснота по процедурата ще има след 12 септември, когато съдът в Никозия ще разгледа внесения иск за обявяване на „Олимпик” в несъстоятелност. Дотогава компанията трябва да калкулира какви суми трябва да върне на своите клиенти за периода на прекратените предсрочно застраховки, а самата процедура ще стартира след съдебното решение, каза също пред БНР временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44