Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп одобри търговски договор с Мексико

Енрике Пеня Нието
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че администрацията му е постигнала "много добро търговско споразумение" с Мексико, което трябва да замени вредното, според него Северноамериканско споразумение за свободна търговия.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия и да го нарече по нов начин – „Търговско споразумение между Съединените щати и Мексико“ - име, което изключва третия партньор на НАФТА, Канада.

Тръмп направи уточнението след като беше обявено, че САЩ и Мексико са постигнали споразумение, което би могло да доведе до преразглеждане на 24-годишния пакт за търговия. Според американския президент стария пакт е „бедствие“, което служи за ликвидиране на работни места. Подробностите по споразумението между САЩ и Мексико се очаква да бъдат разкрити в следващите часове.

Президентът заяви, че му предстои да разговаря и с канадския премиер Джъстин Трюдо. Тръмп заяви: „Ако искат да договарят справедливо, ние също ще го направим“. Той заплаши, че ще обложи вноса на канадски автомобили, за да увеличи натиска върху правителството на страната.

Тръмп допуска и двата варианта за договаряне с Канада - както да се подпише отделна сделка, така и да бъде включена в новия пакт.

Мексиканският президент Енрике Нието заяви, че се надява Канада в крайна сметка да бъде включена в сделката. А говорител на канадския външен министър, коментира, че страната му е била в постоянен контакт с преговарящите. По думите му „правителството ще подпише само една нова сделка, която е добра за Канада и е полезна за средната класа“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44