Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От футбола към майсторството на гайди – историята на Стоян Маринов

Снимка: БГНЕС

Защо един футболист решава да стане майстор на гайди? Стоян Маринов от село Гранит, Чирпанско разказа за любовта си към българския фолклор. Истинското му развитие като музикант и майстор на гайди обаче настъпва, когато пристига в Смолян:

„Почнах работа в Смолян. Не станах футболист и останах там да работя. По едно време нямаше какво да работя там и дойдохме тук. Това беше 1997 година. 2000 година купих гайдата. Учител ми е Димитър Чавдаров. Започнахме да идваме на надсвирвания. Започнах да правя и гайди. Всичко правя на ръка.“

Гайдата трябва да се поддържа непрекъснато, казва още Стоян. Сложни са и различните механизми, с които се създава музикалният инструмент.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44