Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора протестираха в Русия срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва


Хиляди хора се включиха в протести в цяла Русия срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст, въпреки неотдавнашните обещания на президента Владимир Путин да смекчи непопулярната мярка. Руската комунистическа партия събра в Москва близо 9 хиляди души, които протестираха срещу пенсионната реформа на Владимир Путин. Председателят й Генадий Зюганов отправи критика срещу реформата:

"Начинът, по който тя изглежда сега, не е реформа, а ход, който подкопава единството на хората, не им позволява да се развиват нормално и да се измъкнат от икономическата криза. Това усложнява както вътрешното положение в страната, така и отношенията ни със света".

Пенсионната реформа предвижда драстично увеличение на пенсионната възраст. Срещу тези намерения на правителството още през юни и юли бяха организирани масови протести, а рейтингът на руския президент Владимир Путин спадна с около 20 пункта. Това го накара, в телевизионно обръщение миналата седмица да смекчи предвидените помени. Така жените трябва да се пенсионират на 60 вместо на 63 години. В момента те излизат в пенсия на 55 години.

След като реформата бе гласувана на първо четене в Държавната дума, новите предложения на Путин ще бъдат обсъдени и гласувани на второто четене на 24 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44