Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добричко все още не е регистрирана африканска чума по свинете

Африканска чума по свинете в област Добрич все още не е регистрирана. Изпратени през тази седмица за изследване са били две проби от животни от Дуранкулак, но и двете са отрицателни. Това стана ясно днес по време на заседание на Областния координационен център в Добрич. 
По време на заседанието областният управител Красимир Кирилов запозна кметовете на общините в област Добрич с мерките, които собствениците на прасета трябва да предприемат с оглед недопускането на африканската чума по свинете. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов съобщи, че тече преброяване на животните във ферми тип заден двор. Техният брой е 1763, като повече от половината не са регистрирани според закона за ветеринарномедицинската дейност в България. 
"Не са маркирани, с неустановен произход, нямат договор с регистриран лекар и така. Получаваме сигнали, взимаме мерки, пращаме проби. Засега нямаме потвърждение".

В началото на другата седмица на 30 км от изградената предпазна ограда с Румъния ще започне поставянето и на допълнителната ограда тип Бруно, заяви директорът на Горското стопанство в Добрич Цанко Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44