Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С митинг-заря и възстановка започнаха честванията по случай 133 години от Съединението

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прежлежда почетната рота на тържествата за Съединението в Съединение.
Снимка: БГНЕС

Тържествата по повод Съединението на България започнаха тази вечер в някогашното село Голямо Конаре, сега град Съединение.

С митинг-заря и възстановка на моменти от събитията от 1885 година, довели до Съединението на Княжество  България и Източна Румелия,  в града беше отбелязана 133-тата годишнина от подвига на героите съединисти.

"Съединението не е заслуга на князе и дипломати, на консули и министри, а на целокупния български народ, който не за сребърници, а с искрени подбуди изнася пред цяла Европа урок по национално единство", подчерта в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Днес за сетен път ще провъзгласим, че „Съединението прави силата“. Такова е възванието на съзаклятниците, извоювали Съединението на Княжество България и Източна Румелия през далечната 1 885-та, въпреки съпротивата на Великите сили и съседните нам балкански държави.  Днес 133 години по-късно това свято общонародно дело, си остава символ на небивал патриотичен и революционен подем.  Свидетелство, че стигат „народните мишци и Божията воля“, за да се съберат в едно раздробените български земи", добави Караянчева пред стотиците жители и гости на града, събрали се на площада. 

Тази вечер в църквата "Свети Атанасий" в Съединение беше и отслужена панихида  в памет на всички, допринесли за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44