Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич честваха 102-годишнината от Добричката епопея

4
Снимка: Мая Щърбанова, БНР

С военен ритуал в Добрич беше отбелязана 102-рата годишнина от Добричката епопея, завършила с Освобождаването на Добруджа по време на Първата световна война. Представителна част на Военноморските сили отдадоха почести пред паметника на генерал-лейтенант Иван Колев. На събитието присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.

Тридневните боеве за столицата на Добруджа между 5-и и 7-и септември 1916 година остават в историята като Добричката епопея. Пред паметника на генерал Иван Колев и мемориала с имената на над хиляда български воини, дали живота си по време на септемврийските битки, вицепремиерът Валери Симеонов нарече Добричката епопея "Добруджанската Шипка" и допълни: 

"Стратегическото военното значение на това сражение е огромно и то е едно от най-значимите в Първата световна война и бих казал, че това сражение е едно от най-значимите в цялата военна история на България".

Кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви в словото си:

"Изборът, очертал историческите и географски граници на България, костите на хиляди и желанието им тази изконна българска земя да пребъде".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44