Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Вълчев: Учебната година за учениците от цялата страна ще започне въпреки ремонтите на сградите

Снимка: БГНЕС

Учебната година за учениците от цялата страна ще започне въпреки ремонтите на сградите, които ще продължат и след 15-ти септември. Това увери министърът на образованието Красимир Вълчев, който днес имаше работна среща с директори на училища от Русенска област.

Най-голям е проблемът за децата в Кърджали, където се ремонтират сградите на училища, в които учат 60% от децата и те ще трябва да бъдат разпределяни в други сгради, които пък нямат достатъчен капацитет. В Русе също има проблем с разпределянето на учениците на Средно училище "Христо Ботев", но и двата случая няма да се отразят на началото на учебната година и тя ще започне тържествено. Това каза просветният министър Красимир Вълчев и очерта посоката за развитие на образованието.

„Предизвикателството в момента пред образователната система е да подготвя едни деца, които ще бъдат на пазара на труда и пред 2060-а година, когато много голяма част от сегашните професии няма да съществуват и ще е променен светът, ще са претърпели мащабни дигитални трансформации всички сектори и всички системи, а ние от днес трябва да подготвим повече деца да бъдат не само ползватели на дигитални устройства, а оператори на по-сложни машини, дигитални създатели. Много разчитаме на математическите гимназии, затова разчитаме и на политиката на избор на профили. Най-важният въпрос е ние да имаме учители по математика, по физика, въобще по природни науки“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44