Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас с обръщение към ЕП за бъдещето на Европа

| обновено на 11.09.18 в 12:21
Снимка: БГНЕС


Призив за обединение и обща борба срещу крайнодесния популизъм отправи гръцкия премиер Алексис Ципрас, който говори пред Европарламента в Страсбург.

"Излизаме от това приключение по-силни и по-мъдри", каза в речта си пред депутатите в Страсбург Алексис Ципрас по повод успешния края на осемгодишната спасителна програма за гръцката икономика. "Гърция успя да стане част от решението, а не от проблема", подчерта той.

Гръцкият премиер върна лентата назад към началото на икономическата криза, като заяви, че корупцията в предишните правителства е довела страната до банкрут:

"Краят на спасителната програма за гръцката икономика не означава, че страната ще се върне към миналото си. Точно обратното. Решени сме да не повтаряме грешките си и действията си. Гърция и гърците показаха през последните години колко силно ангажирани са с идеята за обединение на Европа и настояваха за запазване на този път на страната, въпреки че същата тази Европа в много случаи подценява гръцкия народ".

“Раните ще оздравеят и ще се отворят нови пътища към Гърция", каза още Ципрас и обеща модернизиране на държавната администрация, борба с бюрокрацията и корупцията и продължаване на фискалната стабилност. Гръцкият премиер засегна и въпроса за договора между Атина и Скопие за името на бившата югославска република, като подчерта, че споразумението от Преспа може да бъде модел за решение на други въпроси на Балканите.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44