Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Флорънс наближава Северна и Южна Каролина

| обновено на 13.09.18 в 10:06
Ураган
Снимка: БГНЕС

Ураганът Флорънс наближава бреговете на Северна и Южна Каролина с 25-метрови вълни. В същото време Хавай е залят с поройни дъждове от бурята Оливия.

Ураганът отслабна до втора степен, като на места скоростта му достига 175 километра в час. Към 5 ч местно време (12 ч българско) окото на бурята бе на 325 км източно от Уилмингтън, Северна Каролина, като се придвижваше на северозапад със скорост 24 км/ч.

Според прогнозите Флорънс се очаква да удари южното крайбрежие на Северна Каролина утре.

Заради приближаването му има издадена заповед за евакуация на 1,7 милиона души в щатите Северна и Южна Каролина и Вирджиния.

„Ако сте били помолени да се евакуирате - не чакайте. Напуснете веднага. Ако останете излагате живота си на риск“, заяви губернаторът на щата Рой Купър.

Американският президент Доналд Тръмп също предупреди:

„Това ще бъде един от най-мощните урагани, които са удряли страната ни“, предупреди и президентът Доналд Тръмп. „Жителите, намиращи се на пътя на тези опустошителни бури трябва да се съобразят със заповедите за евакуация и други инструкции, касаещи извънредното положение. Защитата на човешките животи е с най-висок приоритет“, добави той.

Огромните вълни се очаква да залеят бреговете на Северна и Южна Каролина, а застрахователите предвиждат, че това ще стане най-скъпата буря, която някога е удряла континенталната част на САЩ.

От Националния център за ураганите заявиха, че масивните вълни са резултат от силни ветрове, движещи се в същата посока като бурята.

Прогнозите са, че стихията ще настъпи на сушата късно в четвъртък или в петък сутринта. Очакват се големи наводнения.

Националният метеорологичен център смята, че Флорънс ще бъде „бурята на живота“ за хората от някои части на Каролина.

В същото време остров Мауи беше ударен от силен дъжд и силен вятър, докато постепенно отслабващата тропическа буря Оливия се приближава към Хавай.

Проливните дъждове започнаха още от сутринта на Мауи и в северната част на Големия остров Хавай. Кметът на Мауи Алън Аракава призова жителите да се запасят с питейна вода и предупреди, че се очакват прекъсвания в електрозахранването, свлачища, високи вълни, паднали дървета и наводнени пътища.

Училищата и правителствените служби са затворени до петък, а националната гвардия е мобилизирана, за да оказва помощ на засегнатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44